1 of 15

Slide Notes

DownloadGo Live

Retoriikan kesäkoulu 2013

Published on Nov 18, 2015

Suomen paras vaikuttamistaidon seminaari, Suomen parhaassa Hämeenlinnassa!

PRESENTATION OUTLINE

RETORIIKAN KESÄKOULU 2013

VERKATEHDAS, HÄMEENLINNA #RKESÄKOULU

JUHANA TORKKI

"MAAILMAA MUUTTAVAN JOHTAJAN RETORIIKKA"

STEVE JOBSIN

PUHETAITO VEI APPLEN AUTOTALLISTA ARVOSTETUIMMAKSI
Steve Jobsin ja Applen menestys perustui puhetaitoon!

-1970 Piilaaksossa useissa autotalleissa kehiteltiin tietokoneita, Jobsin puhetaito, myyntaito ja kyky ymmärtää ihmisten tunteita teknologiaa kohtaan ratkaisivat Applen menestyksen
- Jobsin viisi keinoa puhua pieni autotallifirma maailman arvokkaimmaksi yritykseksi 18 vuodessa

1. "Tietokone on mielen polkupyörä", Polkupyörä nosti ihmisen eläinkunnan energiatehokkaimmaksi liikkujaksi, tietokone tekee saman mielelle -> älä kerro miten, kerro miksi työsi/tuotteesi/palvelusi on tärkeä.

2. "Käännä sanomasi 180' kuulijan näkökulmaan" Jobsilla oli kyky asettua puheessaan ja olemuksessaan kuluttajan yrityksen asiakkaan asemaan (jopa omassa pukeutumisessaan). Hän oli aidosti innostunut tuotteistaan ja se näkyi hänen olemuksessaan.

3. "Älä kerro, miksi asiasi on hyvä - vaan maalaa maailman surkeus ilman sitä" Jobs käytti tehokkaasti antiteesiä oman teesinsä tehokeinona. Esimerkkinä iPodin lanseeraus, jossa Jobs esitteli ennen iPodin esittelyä sen antiteesin markkinoilla olevien laitteiden kömpelöyden, rumuuden ja huono käyttökokemuksen.

4. Rakenna asiastasi tarina
Tarinat ovat kokoelma arkkityyppejä. 1. Tuhkimotarina - pienestä alusta kasvaa suuri ja mahtava lopputulos 2. Daavid ja Goljat - Pieni, ketterä ja hyvä vastaan suuri, mahtava ja kömpelö 3. Kapinallinen vs. Systeemi - valtavirta vs. vallitsevan totuuden kyseenalaistaja. Jobs käytti kaikkia näitä tehokkaasti.

5. "Tee ihmisistä tarinasi kertojia." Yrityksen tarina ei ole sitä mitä yritys kertoo, vaan mitä ihmiset siitä puhuvat. Steve Jobsin puheissa Applen työntekijät olivat taiteilijoita, jotka ratsastivat teknologian aallonharjalla. Applen tuotteen ostamalla kuluttaja liittyy tähän heimoon.
Photo by PastSide

KESÄKOULUN DEBATTI

MIKAEL JUNGNER, MAURI PEKKARINEN & JUSSI LÄHDE

UNELMADEBATTI

VAATII AITOA ASIAN HALLINTAA JA JALOSTAA MOLEMPIEN AJATTELUA
Debatti poliittisen keskustelun tilasta ja miten sitä voisi kehittää. Debatoijina Mikael Jungner ja Mauri Pekkarinen, juontajana Jussi Lähde.

Mikael Jungner: "Kun maailma muuttuu ja tosiasiat muuttuvat, takin kääntäminen on järkevää"

Mikael Jungner: "Periaatteet on tarkoitettu ihmisille, joilla oma moraalinen kompassi on rikki"

Mikael Jungner: "Eduskunta on rakenne, joka on luotu estämään radikaaleja muutoksia"

Mauri Pekkarinen: "Poliittisen retoriikan haaste on puhua monimutkaisista ja usein kaukaa normaalia kansalaista liippaavista, mutta tärkeistä asioista, siten, että Uuraisten torimummokin sen ymmärtää ja ostaa"

Mikael Jungner: "95% eduskunnan virallisesta keskustelusta on WOMBAT:ia (Waste Of Money Brains and Time)"

Mauri Pekkarinen: "Eduskunnan kyselytunnit ovat silkkaa viihdettä. Kyselytunnin yhden minuutin aika pakottaa ajamaan läpi vain tiettyjä avainsanoja, todellinen keskustelullinen sisältö jää ohueksi"

Mauri Pekkarinen: "Aidosti tärkeissä asioissa pitäisi pystyä käymään joustavammin aitoa debattia, jossa debatoijan pitää hallita ja tietää asiansa"

Mikael Jungner: "Unelmadebatin päätöksenä voisi olla se, että edustaja myöntää vastapuolen kannan oikeaksi ja vaihtaa mielipidettään."

Jussi Lähde: "Jos ihmisellä on huippuluokan asiaosaaminen, mutta pakastesein karisma, niin eihän saa ihmisiä asiansa taakse"

Mikael Jungner: "Pääpuoluiden lähentyminen sos. dem. ideologiaa 90-luvun alussa loi perussuomalaisille mahdollisuuden tarjota vaihtoehdon kolmannekselle suomalaisista, jotka etsivät konservatiivista vaihtoehtoa."

Mauri Pekkarinen: "Muut puolueet voisivat oppia perussuomalaisten kyvystä puhutella normaalia kansaa, kuitenin varomalla yksinkertaistamasta aidosti monimutkaisista asioita vain poliittisen agendan vuoksi."
Photo by kevin dooley

RIIKKA KÄMPPI

"KUINKA KOSKETTAA MILJOONAA IHMISTÄ"

KENGÄNNAUHABUDJETILLA ILMIÖKSI

RESEPTI: LÄHETÄ YKSINKERTAISIA VIESTEJÄ, LUOVU KONTROLLISTA
- Vihreät asettivat poliittisille puolueelle poikkeuksellisesti tarkan tavoitteen (600 000 ääntä ensimmäisellä kierroksella) Haaviston kampanjalle -> tarkka tavoite ohjaa parhaiten tekemistä
-Pekka Haavisto ei ollut koko kansan tuntema ehdokas. Miten Haavistosta tehtiin tunnettu? Koko kansan ohjelmiin esille, kansalaisvaltuuskunta, jossa ehdokasta tunnetumpia henkilöitä (esim. Sofi Oksanen, Lauri Ylönen), Haavisto kiersi maata yhtä paljon kuin Paavo Väyrynen eli koko Suomen
- Mikään teknologia ei korvaa ehdokkaan kohtaamista ihmisten kanssa
- Vihreiden kyky kampanjoida oli lähes "konkurssitasolla", kampanjan tukijan Olli Muuraisen liiketoimintaosaaminen pakotti kampanjatiimin keskittymään oleelliseen
- Kampanja vaati alkuvaiheessa yhteen hiileen puhaltamista ja jaksamista, alkuvaihe ei näyttänyt lupaavalta
- Käynti Hakkaraisen sahalla oli "momentum changer"
- Ulkosuomalaiset oli yksi avainryhmistä, jonka kampanjatiimi sai Haaviston taakse Facebook-kampanjan avulla -> antiteesi perussuomalaisten jytkylle
- Lopulta ihmiset, erityisesti nuoret, lähtivät voimakkaasti mukaan
- Kampanjatiimi hyödynsi Linuxin bisneslogiikkaa ja Amerikan vaalikampanjoinnista saatuja oppeja -> Ihmisille lähetettiin yksinkertaisia viestejä, joista he saivat muotoilla oman näkemyksensä ja versionsa. Kampanjatiimi luopui vapaaehtoisesti kontrollista keskusteluun ja viestintään.

"STARTUP-HERÄTYS! KUINKA HUPPARIHÖRHÖT PELASTAVAT SUOMEN"

SAMI KUUSELA

SUURYRITYKSET JA STARTUPIT,

KOSKETELKAA TOISIANNE!
- Suomi on rakennemuutoksessa. Suomen on keksittävä uusi kasvulääke, Suomessa on tilaus startupkulttuurille.
- Nokian tuho ei ollut hyväksi Suomelle -> pitääkö Suomessa kaikki muutokset tapahtua aina valtavan kriisin ja tuhon kautta?
- Olisi ollut tärkeää, että suuryritykset, kuten Nokia, ja startupit alkaisivat tekemään enemmän yhteistyötä ja lähenisivät toisiaan -> startupit saisivat tukea kasvulle, suuret yritykset saisivat mahdollisuuksia tuoda uusia ideoita ja teknologioita aikaisessa vaiheesa omaan käyttöönsä
- Suomessa tarjolla olevan riskirahan määrä on pienentynyt jatkuvasti -> startupit joutuvat suuntaamaan ulkomaille, missä ovat paikallisiin yrityksiin nähtynä huonommassa kilpailuasemassa kuin paikalliset. Lisäksi osaaminen ja mahdolliset voitot virtaavat pois Suomesta
- Pörssiyhtiöiden hallituksissa istuvista 35% on yli kuuskymppisiä. Suuryritysten ja startupien kulttuurit eivät kohtaa.
-"Suomessa ei ole vakiintunutta tapaa yli kuusikymppisen alfauroksen tyylikkääseen poistumiseen lavalta"
- suurten yritysten uuden johtajasukupolven on valittava avautuvatko startup- kulttuurille vai eivät
- startupit eivät ole erillinen saareke vaan osa nykyaikaista yrityskirjoa

TOMAS MAZETTI

THE TEDDYBEAR THAT BROUGHT DOWN GENERALS

THE MORE YOU ESCAPE FROM MONEY

THE MORE IT FINDS ITS WAY TO YOU
Tomas Mazettis ad company was founded on three priciples:

1. Follow your heart
2. Don't work for money
3. Do what no one else has done before

Mazetti's Guerilla campaigns:
1. A political "hedgehog party" in Almedalen to draw attention on the bad state of theatre subsidies in Sweden
2. Burning money for drawing attention on the salary differencies between men and women
3. Dropping teddybears in Minsk to draw attention on the human rights situation in Belarus

- All of this has been done not for money but for honest belief in the cause
- As a result Mazetti's company gets large media coverage without paying. Consequently large brands are hoarding to be their customers. For some reason especially German brands;)
- The best companies always invest more in better products than advertising
Photo by longzijun

JARI SARASVUO

RETORIIKKA ON MAAGIN TYÖKALU - PARS PRO TOTO

MAAGI

ON ITSE SE MUUTOS, JONKA HALUAA MAAILMASSA NÄKEVÄN
Kautta ihmiskunnan historian on ollut kolmenlaista työtä

1. Ne, jotka tekee
2. Ne, jotka osaa
3. Ne, jotka puhuu

Niille, joille puhuu valuu kaikki palkkiot ja valta. Se, joka pystyy ohjaamaan toisen ihmisen ajattelua ja tunteita, saa vallan. Kaikki ihmisten väliset kohtaamiset ovat pohjimmillaan vallankäyttöä.

Avainkysymys retoriikan oppimisessa on, että yhteys yleisöön on tärkeämpi kuin asian hallinta. Usein ne, joilla on maaginen ote yleisön tunteeseen on myös valtava asiaosaaminen.

Näytä, älä väitä! Vie ihmiset matkalle! Aktivoi mielikuvitus.

Kerro ihmisille totuus tilanteesta. Kerro kuka sinä olet, missä me olemme, mikä on meitä yhdistävä tilanne. Huonot esiintyjät eivät pysty puhumaan totta noista asioista.

Anna ihmisille toivoa. Jos ihminen joutuu tilanteeseen, jossa ei ole mitään mieltä, hän alkaa tuhoutua. Pienikin toivo saa ihmisen jatkamaan ja jaksamaan.

Anna ihmisille tehtävä.

Opettele jättämään tilaa toiselle ihmiselle. Jättää toiselle ihmiselle/yleisölle mahdollisuuden kasvaa ja oppia keskusteluprosessissa.

Tarinat ovat tehokas konsti ohjata organisaatiota.

Kaikki vaikuttava puhujat ovat osanneet liikkua sakraalin (pyhän) ja profaanin (maallisen) välillä

Pars pro toto:
materia-pars, se mikä on näkyy on peräisin olemattomasta, se mikä näkyy on peräisin näkymättömistä. Kaiken näkyvän takana on luova prosessi mahdollisesta materiaksi.

mystikko-toto, näkee sen mikä voisi olla mahdollista.

Maagi-pars pro toto, maagikko on itse se muutos, jonka hän haluaa maailmassa näkevän.

Kolme tehtävää parempaan retoriikkaan:
1. Pysähdy - musiikki syntyy nuottien välissä
2. Palvele - pidä puhe siksi, että palvelisit yleisöäsi
3. Pyydä - Taitava puhuja pyytää ja hänelle usein myös annetaan
Photo by Rob Swatski

REHTOREILLE KIITOS!

ANTTI MUSTAKALLIO & KATLEENA KORTESUO

A HAIKU DECK BY TIMO SORRI

SINUN IDEASI, VAIKUTTAVIA PRESENTAATIOITA