1 of 40

Slide Notes

DownloadGo Live

ARK - jan/feb '16

Published on Nov 19, 2015

No Description

PRESENTATION OUTLINE

Actief met social media

Algemene Rekenkamer - jan/feb 2016

Koen Lukas Hartog

  • Adviseur Smart Working en Social Media
  • Consultancy Itali¨
  • Apps B.V.
  • @KLHartog
  • Betrokken bij Scholierenonderzoek

13:00-17:00

  • Social media & de Algemene Rekenkamer
  • Gedragsregels
  • Facebook, Twitter, LinkedIn
  • Filteren, meten, visualiseren (demo)

Disclaimer

Snelle sessie, geen uitputtend overzicht. 
Photo by atzu

Facebook-pagina

Twitter-account @Rekenkamer

LinkedIn-pagina

Untitled Slide

YouTube Channel

Gedragscode: Just do It!

  • Gebruik social media om informatie te delen en in contact te staan met stakeholders
  • Ook in je vrije tijd ben (en herkennen mensen) je als medewerker van de Rekenkamer
  • De bestaande rechten en plichten gelden ook online
  • Bij twijfel: Contacteer Communicatie

Vb: Privé-opmerkingen bestaan niet

2678 Retweets

Untitled Slide

Kan dit?

En dit?

Nieuw in het werk

Social Media: 10+ jaar oud
[Koen]
Ongeveer 10 jaar geleden zagen Twitter, LinkedIn en Facebook het levenslicht. Inmiddels zijn zij uitgegroeid tot social media-giganten.

Ze hebben zich met name de laatste vijf jaar snel ontwikkeld, net als de mobiele technologie die we gebruiken om toegang te krijgen tot deze netwerken. In diezelfde periode kreeg ook de zakelijke adoptie van social media vorm. Anno 2014 is het niet langer de vraag of je als organisatie actief bent op social media, maar hoe.

Untitled Slide

Een belangrijke social media-trend is dat deze steeds visueler van aard worden. Nieuwe social media, zoals Instagram, Pinterest en Snapchat, zijn gericht op beeld. En ook de traditionele media worden steeds visueler ingericht.

We verwerken visuele informatie sneller dan tekst (tot wel 60.000 keer) en onthouden het beter. 80% van visuele informatie onthouden we t.o.v. 20% via tekstuele informatioverdracht.

Dit wisten we al langer, maar de opkomst van smartphones en gebruiksvriendelijke maakt het nu ook mogelijk om steeds visueler te communiceren. Iedereen kan op elk moment van de dag een foto, meme of video maken en bewerken.

Wat dat betreft bevinden we ons op een omslagpunt. En we zullen ons als organisaties ook moeten aanpassen; tekst zal steeds vaker worden vergezeld moeten door pakkend beeldmateriaal.

Social Media in Nederland (2015)

  • LinkedIn: 5m gebruikers
  • Twitter: 2,8m gebruikers
  • Facebook: 9m gebruikers
  • Instagram: 2m gebruikers
  • Whatsapp (semi-social medium): 9m gebruikers
  • Snapchat + Pinterest: 1,5 m.
[Koen]

Untitled Slide

[Koen]

"De krant? Daar heb ik niks mee."


Er zijn meerdere redenen waarom wij ervan overtuigd zijn dat je social media wel zou moeten inzetten voor je werk. Allereerst omdat een steeds groter gedeelte van het maatschappelijk debat online plaatsvindt. En op de hoogte zijn van dat debat is belangrijk voor ons werk. Je leest toch ook de krant?
Photo by Hindrik S

Untitled Slide

Om jullie te assisteren bij de inzet van social media in het werk worden trainingen georganiseerd. Tijdens de trainingen wordt aandacht besteed aan de praktische vaardigheid en nagedacht over jouw online inzet/strategie.

Intern, Extern, Filteren

[Koen]
Bij social media denken we vaak nog exclusief aan externe communicatie. Maar er is meer: social media worden ook vaak ingezet voor interne communicatie en om informatie te filteren/binnen te halen.

Er zijn organisaties waar men intern voor een aanzienlijk gedeelte communiceert via besloten social media-groepen, bijv. via Facebook of Yammer. Dat vraagt wel een helder beleid, opleiding en een gedegen implementatiebeleid, maar het is het waard. Zeker communicatie met grotere groepen collega's verloopt aanzienlijk efficiënter via communities t.o.v. email, omdat via email snel versplinterd raakt en daardoor onoverzichtelijk wordt.

Photo by MarcelaPalma

ROI?

[Koen]
Bij social media denken we vaak nog exclusief aan externe communicatie. Maar er is meer: social media worden ook vaak ingezet voor interne communicatie en om informatie te filteren/binnen te halen.

Er zijn organisaties waar men intern voor een aanzienlijk gedeelte communiceert via besloten social media-groepen, bijv. via Facebook of Yammer. Dat vraagt wel een helder beleid, opleiding en een gedegen implementatiebeleid, maar het is het waard. Zeker communicatie met grotere groepen collega's verloopt aanzienlijk efficiënter via communities t.o.v. email, omdat via email snel versplinterd raakt en daardoor onoverzichtelijk wordt.

Photo by MarcelaPalma

Untitled Slide

De Rekenkamer zette zo'n besloten Facebook-groep in om met ongeveer 50 jongeren te communiceren voorafgaande aan de publicatie van het scholierenonderzoek. De groep bleef daarna bestaan en wordt nu ingezet om jongeren uit te nodigen aan het onderzoek mee te doen.

Ook vertellen over het doel van de groep, hoe we aan de jongeren zijn gekomen, dat we hebben gewerkt met een parallele teampagina en waarover we zoal discussie hebben gevoerd.

Untitled Slide

[Koen]Je kunt social media ook inzetten om voor jouw onderzoek relevante personen en organisaties te volgen, een efficiënte manier om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Dat kan met gratis tools, zoals Flipboard en RSS Dashboards, maar ook via betaalde tools van de afdeling Communicatie. Zo zochten we voor het onderzoek naar basisregistraties via Coosto op relevante berichten op social media en fora, tot wel 3 jaar terug.

Publicatie via netwerken

[Nicole/Koen]
Via social media is het mogelijk om onderzoeksresultaten in de juiste netwerken en direct bij de meest relevante experts terecht te laten komen, zonder dat je afhankelijk bent van anderen. Een (inter)actieve houding (niet alleen tijdens de laatste fase van het onderzoek) is dan wel een vereiste.

#CheckJeSchoolgebouw

[Nicole]

Een voorbeeld van "publicatie via netwerken" was het onderzoek Check Je Schoolgebouw dat we onlangs hebben uitgevoerd. Twitter en Facebook werden ingezet om de respons te vergroten. Daarin zijn we geslaagd, maar het was wel hard werken. Vooral een andere mindset is belangrijk; je moet echt naar buiten, in dialoog treden om reacties te krijgen.

Het is belangrijk om te onderstrepen dat social media je veel kunnen brengen, maar je moet er wel vol voor gaan.

Opzet Check je schoolgebouw

  • Campagne om leerlingen, ouders en leraren naar www.checkjeschoolgebouw.nl te krijgen.
  • Onderzoekers: netwerk opbouwen, meedoen aan discussies, influencers volgen en mee 'in gesprek komen'
  • Eigen fotomateriaal
  • Positieve toon in de posts
  • Tekst gericht op actie: doe mee!

Untitled Slide

Opzet Check je schoolgebouw (II)

  • Partners gezocht: scholen aangeschreven, contact gezocht met OCW, PO-Raad, VO-Raad, FB-groep Ouders en school samen, Ruimte-Oke
  • Geen fixed publicity, behalve FB-ads gericht op jongeren (lastig te bereiken doelgroep)
  • Vanaf start online onderzoek een aantal dagen webcare van 8.00 – 23.00 uur

Opzet Check je schoolgebouw (III)

  • FAQ’s opgesteld
  • WhatsApp-groep voor korte lijnen
  • Afspreken wie reageert
  • Directeur vragen standby te staan
  • LinkedIn: onderzoekers zijn in groepen over onderwijsgebouwen actief geweest; n.a.v. #checkjeschoolgebouw wel een paar kritische vragen

Opzet Check je schoolgebouw (IV)

  • Mailbox: ook aantal hartekreten van scholen. Eén schoolbestuurder was heel boos. Direct contact mee gezocht, eerst via mail, later ook live.
  • Twitter: overwegend positieve reacties. Eén discussie gevoerd.

#CheckJeRendement

[Koen]
In het voorjaar testte de Rekenkamer tijdens de eindfase van het Scholierenonderzoek met grootschalige inzet van social media. Via een grote variëteit aan middelen werd getest of het bereik van de onderzoeksresultaten werd vergroot dankzij social media. En dat bleek het geval; het bereik was ruim 3 keer zo groot. Via 550 social media-berichten werd een potentieel bereik van o.a. 890.000 impressies op Twitter gehaald.

De mix die werd gehanteerd was: inzet van het projectteam en communicatie (corporate accounts) - op basis van een contentplanning, betaalde Facebook-berichten en drie infographics. Daarnaast werd ook een smartphone-app gelanceerd voor de presentatie van de onderzoeksresultaten en werden enkele video's gemaakt.

Mix: traditioneel & social

[Koen]
De communicatieafdeling, in het bijzonder de persvoorlichting speelde een belangrijke rol. De combinatie tussen social media-uitingen en contact met radio, tv en kranten bleek een krachtige. De start was op social, daar reageerden traditionele media op, hun items werden vervolgens weer gedeeld op social media, enzovoorts.

Feedback? Graag!

[Koen]
De Rekenkamer wordt positief benaderd online en dat was ook tijdens het Scholierenonderzoek het geval. Maar zodra het bereik groter worden, groeit ook de kans dat iemand kritiek uit.

Enkele dagen na de publicatie van het Scholierenonderzoek werd een kritische blogpost geschreven door Robin Fransman. Ook bij het kritiek is het belangrijk om gewoon te reageren. Niet alleen voor degene die kritisch is, maar ook voor degenen die hij/zij weet te bereiken of beïnvloeden.

Probeer kritiek ook als iets positiefs te zien; het betekent dat iemand jou of het onderzoek belangrijk genoeg vindt om daarover iets te schrijven / publiceren. Overleg eventueel met Communicatie over een passende reactie, maar blijf niet stil.

#CheckJeSchoolgebouw

Untitled Slide

Untitled Slide

Untitled Slide

Untitled Slide