1 of 13

Slide Notes

DownloadGo Live

Η γλώσσα των Βυζαντινών

Published on Nov 18, 2015

Μία παρουσίαση με θέμα τη γλώσσα των Βυζαντινών.

PRESENTATION OUTLINE

Η ΓΛΩΣΣΑ

των Βυζαντινών

Περιεχομενα

  • Οι γλώσσες της Ρωμαϊκής και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας
  • Οι γλώσσες που μιλιούνταν στην Πόλη
  • Ποιες αλλαγές έγιναν τα χρόνια των Μακεδόνων αυτοκρατόρων;
  • Πότε και γιατί εμφανίστηκε η μικρογράμματη γραφή;
  • Τι άλλαξε μετά την άλωση της Πόλης από τους Φράγκους;

Οι γλώσσες της ρωμαϊκής
και της βυζαντινής αυτοκρατορίας

Στη βυζαντινή αυτοκρατορία ζούσαν πολλοί λαοί, οι οποίοι μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες. Γνωστότερες από αυτές ήταν η ΛΑΤΙΝΙΚΗ , στην οποία γράφονταν οι νόμοι του κράτους και οι αποφάσεις των αυτοκρατόρων και των δικαστών, και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ , την οποία μιλούσε το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της αυτοκρατορίας, ιδιαίτερα των ανατολικών περιοχών. Μετά τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Κωνσταντινούπολη, επικρατέστερη γλώσσα έγινε η ελληνική.

ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ

ΠΟΥ ΜΙΛΙΟΥΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Στην Κωνσταντινούπολη, στο χώρο της αγοράς, του λιμανιού και των εργαστηρίων μιλιόταν η απλή αφρόντιστη ελληνική γλώσσα, με φτωχό λεξιλόγιο και αρκετές ξένες λέξεις. Στις υπηρεσίες του παλατιού και του κράτους, στις σχολές και στην εκκλησία, όμως, μιλούσαν κι έγραφαν μιαν άλλη μορφή γλώσσας, που έμοιαζε περισσότερο με την αρχαία ελληνική. Αυτή τη γλώσσα, που ήταν δύσκολα κατανοητή από τους απλούς πολίτες, χρησιμοποιούσαν περισσότερο οι μορφωμένοι βυζαντινοί και οι υπάλληλοι του κράτους.

αλλαγεσ στα χρονια

των Μακεδόνων

Στα χρόνια των Μακεδόνων κυριάρχησε η ελληνική γλώσσα.
Τη μορφή της μπορούμε ν αδούμε στα ακριτικά τραγούδια.

Ακούστε ένα ακριτικό τραγούδι: https://www.youtube.com/watch?v=P2mRotEdCV4

Ακριτικο τραγουδι

η μικρογραμματη

ΓΡΑΦΗ

Για την ευκολότερη ανάγνωση των κειμένων, αλλά και για την οικονομία στον πάπυρο, που μετά την κατάκτηση της Αιγύπτου από τους Άραβες είχε γίνει σπάνιο και ακριβό είδος, εφαρμόστηκε, αυτή την περίοδο, η μικρογράμματη γραφή, που έχουμε σήμερα. Η χρήση της έγινε ευχάριστα δεκτή από τους αναγνώστες και καθιερώθηκε σε σύντομο χρόνο.

ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΡΑΓΚΟΥΣ;

Στα χρόνια που ακολούθησαν την άλωση της Πόλης από τους Φράγκους, οι κρατικοί χώροι που μιλιόταν ή διδασκόταν η αρχαία μορφή της γλώσσας (Παλάτι, σχολεία, Σχολές, Πανεπιστήμιο) έπαψαν να λειτουργούν. Οι διωγμένοι από τους Λατίνους άρχοντες και δάσκαλοι βρέθηκαν ανάμεσα στο λαό και προσάρμοσαν το λόγο και τα κείμενά τους στη δική του απλούστερη και πιο κατανοητή από όλους γλώσσα. Η απλοποίηση αυτή συνεχίστηκε και μετά την ανάκτηση της Πόλης, ως τα χρόνια των Παλαιολόγων, όπου η γλώσσα πήρε σχεδόν στη μορφή που μιλάμε σήμερα.